Τι πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά στο αυτοκίνητο βάσει νόμου

Ένα αυτοκίνητο πρέπει να φέρει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αντικείμενα και στοιχεία όπου σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν τον οδηγό του να αντιμετωπίσει εύκολα και έγκαιρα μια δύσκολη στιγμή.

Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο οδηγός να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Ο νόμος είναι σαφής για το ποια αντικείμενα πρέπει να έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο, τα οποία και να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. Καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε αν όλα αυτά που ακολουθούν βρίσκονται όντως στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, αλλά και αν βρίσκονται σε κατάσταση που επιτρέπει την ασφαλή χρήση τους. 

Δείτε παρακάτω ποια είναι. 

Ρεζέρβα

Η ρεζέρβα θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, αν δε θέλετε να πληρώσετε το πρόστιμο των 80 ευρώ σε περίπτωση ελέγχου. Το πρόστιμο είναι το ίδιο αν απουσιάζει και κάποιο από τα υπόλοιπα αντικείμενα που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητό μας. 

Τρίγωνο και ανακλαστικό γιλέκο

Το τρίγωνο και το ανακλαστικό γιλέκο δεν είναι μόνο υποχρεωτικά από το νόμο αλλά θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (αν για παράδειγμα σκάσει το λάστιχο και χρειαστεί να το αλλάξουμε)

Πυροσβεστήρας

Ο πυροσβεστήρας είναι χρήσιμος τόσο για εμάς, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να συνεισφέρουμε στην κατάσβεση του οχήματος ενός άλλου οδηγού που χρειάζεται βοήθεια, ίσως και μια μικρή φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή.

Γυαλιά οράσεως
 
Αν χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως κατά την οδήγηση και αυτό αναφέρεται και στην άδεια οδήγησης σας, τότε θα πρέπει να έχετε ένα ακόμη εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας.
 
Αλυσίδες 
 
Οι αλυσίδες χιονιού θα γίνουν απαραίτητες από τον ερχόμενο Οκτώβριο για τους οδηγούς όλων των οχημάτων. Ο νέος νόμος που θα ισχύει από εδώ και στο εξής για το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, επιτρέπει την ύπαρξη και άλλων αντιολισθητικών μέσων, εκτός και αν το αυτοκίνητο σας είναι εφοδιασμένο με ειδικά ελαστικά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη «M+S» (Mud and Snow).