ΧΑΛΚΙΔΑ- ΓΑΖΕΠΗ: Εγκατάλειψη και μαρασμός στη χρεοκοπημένη οδό

Εγκατάλειψη και μαρασμός. Αυτή είναι με δύο λέξεις η κατάσταση που επικρατεί στην οδό Γαζέπη, η οποία είναι μία από τις πιο κεντρικές οδούς της Χαλκίδας. 

Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, αλλά και η τωρινή κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν γονατίσει το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης.

Μέσα σε απόσταση 100 μέτρων του συγκεκριμένου δρόμου, από την Κριεζώτου μέχρι τη Χατζοπούλου, ο φακός της «Γνώμης» κατέγραψε 25 κλειστά καταστήματα και 10 περίπου κτήρια, τα οποία είναι εγκαταλειμμένα και καταρρέουν.

Οι καταστηματάρχες που κρατάνε με «νύχια και με δόντια» τις μικρές επιχειρήσεις τους στη “χρεοκοπημένη Γαζέπη” εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους κατά της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής δημοτικής αρχής. Ζητούν να αναστηθεί επιτέλους η εμπορική δραστηριότητα στη Γαζέπη μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις.

«Στο παρελθόν η Γαζέπη ήταν η Αβάντων της δημοτικής αγοράς. Ήταν μία από τις “ναυαρχίδες” του εμπορίου της Χαλκίδας, αλλά τώρα έχει καταντήσει η ντροπή της πόλης» είπε στη «Γνώμη» ο Σταύρος Βασιλικιώτης (φωτό κάτω), ο οποίος διατηρεί κηροπλαστείο και πρόσθεσε:


 

«Εγώ ήρθα πριν 5 χρόνια στη Γαζέπη και το έχω μετανιώσει πικρά. Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και η πελατεία έχει μειωθεί δραματικά». Τα προβλήματα είναι πολλά και αντί να λυθούν, γιγαντώνονται».

Σύμφωνα με την Μαρία Καραδήμα (φωτό κάτω), έμπορο νυφικών με κατάστημα 30 ετών στη Γαζέπη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ερειπωμένα κτήρια, τα οποία απειλούν την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών.
«Ένα ερείπιο έχω δίπλα στο κατάστημά μου και κάθε φορά που βρέχει πολύ ή φυσάει, φοβάμαι ότι θα καταρρεύσει και θα κάνει και σε μένα ζημιά» λέει η κα Καραδήμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάποιοι ιδιοκτήτες των ετοιμόρροπων κτισμάτων, αλλά και ο δήμος έχουν καταφύγει στην πρόχειρη λύση με τις σκαλωσιές και τα προστατευτικά δίχτυα στην πρόσοψη.
Κανείς, όμως, δεν μπαίνει στην κοστοβόρα διαδικασία να τα αναστηλώσει και οι σκαλωσιές έχουν «στοιχειώσει» όλη τη Γαζέπη.

«Αφενός με τη λύση αυτή έχουν καταργηθεί τα πεζοδρόμια, αφετέρου κάτω από τις σκαλωσιές μαζεύεται σκουπιδαριό, ενώ περιθωριακοί πηγαίνουν και κάνουν κρυφά την ανάγκη τους, λες και είναι αποχωρητήρια» σημειώνει η αισθητικός Γεωργία Μπεληγιάννη (φωτό κάτω) τονίζοντας τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα με τις κλοπές επισημαίνει η Αΐντα Τσέρι (φωτό κάτω), η οποία αναφέρει: «Λόγω της υποβάθμισης του δρόμου, συχνάζουν έξω από τα μαγαζιά μας τοξικομανείς. Εμένα με έχουν κλέψει πολλές φορές, ακόμα και μέρα-μεσημέρι και πλέον φοβάμαι πολύ. Όταν η ώρα πάει 7 το απόγευμα αναγκάζομαι να κλείσω το μαγαζί και να φύγω. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός ούτε και αστυνόμευση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι μαζί οι έμποροι επισημαίνουν και τα χάλια του ποντικώνα της δημοτικής αγοράς, την οποία θεωρούν υπεύθυνη, μαζί με την οικονομική κρίση, για το μαρασμό της Γαζέπη.

Όπως καταγγέλλουν, προεκλογικά πολλοί υποψήφιοι από τη σημερινή δημοτική αρχή τούς έταξαν ότι στο πρώτο εξάμηνο της θητείας τους θα λυθεί το ζήτημα της δημοτικής αγοράς, αλλά όπως αποδείχθηκε τους κορόιδεψαν, μόνο και μόνο για να πάρουν την ψήφο τους.

Εικόνα μαρασμού, στην οποία επικρατούν τα ερειπωμένα κτήρια και τα κλειστά καταστήματα, παρουσιάζει η οδός Γαζέπη.



* το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στη Γνώμη της 10ης Ιουλίου