ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΔΕΣ: Μαράθηκε το «Ηλιόδενδρο»

Άδοξο τέλος είχε η απόπειρα της εταιρείας «Ηλιόδενδρο ΙΚΕ» να επαναλειτουργήσει το Δασικό Χωριό των Παπάδων. Η τουριστική μονάδα της Βόρειας Εύβοιας που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο είχε παρατηθεί από τον Αύγουστο του 2015.

Μετά από διαγωνισμό, παραχωρήθηκε τον Ιούλιο του 2018 στη νεοσύστατη επιχείρηση «Ηλιόδενδρο», που εδρεύει στην Ιστιαία. Η παραχώρηση ήταν για 10 χρόνια και το ετήσιο ενοίκιο ορίστηκε στα 25.550 ευρώ.

«Δυστυχώς για τον τόπο, ποτέ δεν λειτούργησε κανονικά. Μία δούλευε, μία ήταν κλειστό» είπε στη «Γνώμη» ο πρόεδρος της Κοινότητας Παπάδων Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για την επαναλειτουργία του Δασικού Χωριού.

Ο πρόεδρος κλήθηκε ξανά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. «Συγκεντρώσαμε υπογραφές -είπε στη «Γνώμη» ο κ. Αντωνίου- και ενημερώσαμε τα αρμόδια υπουργεία ότι δεν λειτουργεί το Δασικό Χωριό και πρέπει να βρεθεί άλλος επιχειρηματίας».

Ανάκληση παραχώρησης
Με βάση την επιστολή της Κοινότητας και την εισήγηση του Δασαρχείου Λίμνης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε στις 20 Μαΐου να ανακαλέσει την παραχώρηση της τουριστικής μονάδας στην εταιρεία «Ηλιόδενδρο».

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να καταπέσει η εγγυητική που είχε καταθέσει η εταιρεία, χωρίς να συμψηφιστεί με τα οφειλόμενα ενοίκια κλπ., τα οποία θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.
Σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, η νόμιμη εκπρόσωπος της επιχείρησης Λένα Μουλά αναμένεται να κληθεί από το Δασαρχείο Λίμνης να παραδώσει τα κλειδιά του Δασικού Χωριού.

Η εξέλιξη δεν είναι οδυνηρή μόνο για την επιχείρηση, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το Δασικό Χωριό μένει κλειστό, σε μια περίοδο που είναι δύσκολο να βρεθούν άλλοι επενδυτές για να το λειτουργήσουν.

Το κακό και χρονοβόρο σενάριο είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Το καλύτερο είναι η παραχώρηση του Δασικού Χωριού σε κάποιον από τους επιλαχόντες του διαγωνισμού που έγινε το 2018.

«Αυτή είναι η πιο σωστή λύση» λέει ο πρόεδρος Γιώργος Αντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον άλλης επιχείρησης με έδρα στη Βόρεια Εύβοια.

Πρόκειται για επιχειρηματία που έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων. Διατηρεί άλλες μονάδες στην περιοχή και το μόνο εμπόδιο είναι οι κακές συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω του κορωνοϊού.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στη Γνώμη της 12ης Ιουνίου.