EVIA BANK: Το εμβληματικό κτήριο πέρασε στα χέρια της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Σουλιώτη

Τρία χρόνια μετά το λουκέτο της EVIA BANK, το κτήριο της συνεταιριστικής τράπεζας πέρασε στα χέρια της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Σουλιώτη. 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στην Ευβοϊκή Γνώμη της Πέμπτης 30 Απριλίου.

Στα χέρια Ευβοιώτη κατέληξε το εμβληματικό κτήριο της Evia Bank και αυτό είναι το μόνο θετικό στοιχείο που μπορεί να βρει κανείς στην τραγική και σκανδαλώδη ιστορία ξεπεσμού της συνεταιριστικής τράπεζας.

Τρία χρόνια μετά το λουκέτο της Evia Bank (σ.σ. το 2013), η Τράπεζα της Ελλάδος διόρισε ως εκκαθαρίστρια την εταιρεία PQH, η οποία ανέλαβε το διαμελισμό και το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

ΚΤΗΡΙΟ - ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ

Το εμβληματικό κτήριο της οδού Αρεθούσης βγήκε στο σφυρί το 2018 με την τιμή εκκίνησης να καθορίζεται στο 1.440.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά του οικοπέδου και η ανέγερση του «διοικητηρίου» της τράπεζας το 2008 μαζί με άλλη μία πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων, είχαν κοστίσει γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.

Μετά, όμως, από μια δεκαετία και πολλά μνημόνια, η αντικειμενική αξία του ακινήτου έπεσε στο 1.485.321 ευρώ και γι’ αυτό καθορίστηκε τόσο χαμηλή τιμή εκκίνησης στο διαγωνισμό.

Παρά τη χαμηλή τιμή, οι διαγωνισμοί έβγαιναν άκαρποι και επαναλαμβάνονταν. Η τιμή πρώτης προσφοράς κατρακυλούσε μέχρι την ανακήρυξη πλειοδότη το Δεκέμβριο του 2019.

Το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί από την εκκαθαρίστρια PQH. Όπως αποκαλύπτει, όμως, σήμερα η «Γνώμη», το κτήριο απέκτησε η εταιρεία «Προσήλιον ΑΕ» έναντι 1.250.000 ευρώ. 

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ 

Πρόκειται για εταιρεία παραγωγής ενέργειας και εκμετάλλευσης ακινήτων, η οποία ανήκει στην οικογένεια του Βασίλη Σουλιώτη, ισχυρού άνδρα της βιομηχανίας έτοιμων γευμάτων (ντολμαδάκια, κ.α.) «Παλίρροια».

Πρόεδρος στην «Προσήλιον ΑΕ» είναι η σύζυγος του Βασίλη Σουλιώτη, Κική Κελαϊδίτη, ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι κόρες τους, Νότα και Σοφία.

Η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια επενδύει σε ακίνητα εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην cafe-bar «Αφροδίτη», το οποίο απέκτησε ο Βασίλης Σουλιώτης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αδελφή του Καλή Σουλιώτη. Συμμετείχε σε άλλο πλειστηριασμό της PQH και στα τέλη του 2019 αγόρασε ακίνητο της υπό εκκαθάριση ATE Leasing αντί ποσού 390.100 ευρώ.

Η δραστηριοποίηση της οικογένειας Σουλιώτη στην κτηματομεσιτική αγορά φαίνεται ότι έχει ενταθεί μετά και την πώληση του 36% των μετοχών της «Παλίρροια» στο ελληνικό επενδυτικό fund με την ονομασία «VNK Capital».

Τα ακίνητα αποτελούν διαχρονικά μια μακροχρόνια και σχετικά ασφαλή επένδυση. Ακούγεται έντονα, πάντως, ότι η οικογένεια Σουλιώτη βολιδοσκοπεί και επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για να μπει στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

       ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ       

Συνεργεία βρίσκονται αυτή την περίοδο στο κτήριο της Evia Bank και κάνουν εργασίες. Μιλώντας στη «Γνώμη», ο Βασίλης Σουλιώτης επιβεβαίωσε την αγορά του ακινήτου, αλλά τόνισε πως οι εργασίες δεν σχετίζονται με άμεση αξιοποίησή του.

«Πρόκειται για ένα κτήριο-κόσμημα για τη Χαλκίδα. Έχουμε ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού και ανακαίνισής του και θα δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε» δήλωσε στη «Γνώμη» ο επιχειρηματίας.