ΧΑΛΚΙΔΑ: Ο αντικαπνιστικός νόμος ...καίει τα καταστήματα εστίασης

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ευβοϊκή Γνώμη" της 10ης Ιανουαρίου

Μαχαίρι έχει κόψει το τσιγάρο σε μπαράκια και εστιατόρια ο νέος αντικαπνιστικός νόμος. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους συνάθροισης βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά οι επαγγελματίες του χώρου έχουν πάθει τεράστο πλήγμα στη δουλειά τους.

Η κίνηση στα νυχτερινά καταστήματα έχει κάνει μεγάλη ...βουτιά και πλέον τίθεται μέχρι και θέμα βιωσιμότητας για κάποιες επιχειρήσεις. Τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν πάθει οι ιδιοκτήτες των μπαρ και των τσιπουράδικων, που βλέπουν ότι μαζί με το τσιγάρο «κόβεται» και το αλκοόλ.

Η «Γνώμη» μίλησε με γνωστούς επαγγελματίες της Χαλκίδας και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, η οποία χαρακτηρίζεται ζοφερή...

 

Κώστας Τουλούμης

Όλοι οι καπνιστές γίνονται ...καπνός

Καφέ-μπαρ στην παραλία Λευκαντί (ΜΑΜ cafe) διατηρεί ο Κώστας Τουλούμης και σημειώνει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά στην επιχείρησή του. Ο ίδιος είπε στη «Γνώμη»:

«Με την εφαρμογή του νόμου έχει μειωθεί κατά 80% η κατανάλωση του αλκοόλ και έχει πέσει στο 50% η δουλειά. Πολλοί πελάτες ρωτάνε αν επιτρέπεται να καπνίσουν και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, γίνονται ...καπνός.

»Πρόσφατα, όμως, έκανα ένα live και πήγε καλά παρά τις αντίξοες συνθήκες. Χάλασα περισσότερες μπουκάλες υγραερίου για θέρμανση με σόμπες στην πέργκολα του μαγαζιού, αλλά η δουλειά έγινε. Μακάρι ο κόσμος να συνηθίσει τα νέα δεδομένα».

 

Λευτέρης Γιαπιτζής


Θα δημιουργήσουμε χρέη

Δύο καταστήματα στην οδό Τζιαρντίνι (Μερακλίδικο και Ρεξ) διατηρεί ο Λευτέρης Γιαπιτζής και υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει διπλά προβλήματα με τον αντικαπνιστικό νόμο. «Στο μεζεδοπωλείο μου η δουλειά έχει πέσει στο μισό, ενώ στο καφενείο η πτώση αγγίζει το 70%» λέει ο Χαλκιδέος επαγγελματίας και προσθέτει:

«Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα δεν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου. Κάτι  θα αφήσω πίσω απλήρωτο για να μπορέσω να δουλέψω. Μακάρι ο κόσμος να συνηθίσει, αλλά μέχρι τότε πρέπει να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Το σωστό θα ήταν να είχαμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων».

 

Νίκος Σαββίδης

Μειώθηκαν τα τσιπουράκια

Μαζί με το τσιγάρο κόπηκαν και τα τσιπουράκια σημειώνει ο νεαρός ιδιοκτήτης του τσιπουράδικου «Ο ψηλός» στη Χαλκίδα Νίκος Σαββίδης και εξηγεί: «Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα τσιπουράδικα που δουλεύουν με μονά τσίπουρα και σε παρεΐστικο στιλ.

Πλέον, οι καταναλωτές πίνουν 1-2 τσιπουράκια και φεύγουν, ενώ πριν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έπιναν 5-6. Αναγκαστικά εφαρμόζουμε το νόμο, γιατί αλλιώς θα κλείσουμε από τα τσουχτερά πρόστιμα».
 

Νίκη Μέγκουλη


Ξοδεύει σε σόμπες για να προσελκύσει

Οικονομική ανάσα πήραν οι επαγγελματίες τις μέρες των Χριστουγέννων. Η ιδιοκτήτρια του cafe - bar «Πέτρινο» στην παραλία Χαλκίδας Νίκη Μέγκουλη σημείωσε στη «Γνώμη» σχετικά:

«Ως συνήθως, η κίνηση ήταν αυξημένη τη γιορτινή περίοδο. Το πρόβλημα, όμως, είναι η καθημερινότητα. Πλέον, αν δεν αφήνουμε ανοιχτές τις δύο πλευρές του ημιυπαίθριου χώρου μας, δεν δουλεύουμε!

»Βάζουμε σόμπες και ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα στη θέρμανση για να προσελκύσουμε τους πελάτες. Όταν φυσικά ο καιρός είναι κακός, όπως με την “Ζηνοβία”,  και τον “Ηφαιστίωνα” τα μαγαζιά υπολειτουργούν».

 

Στέλιος Γκίκας


Έφτιαξε χώρο για θεριακλήδες

Τη διαρρύθμιση του ημιυπαίθριου χώρου της καφετέριάς του στην παραλία Χαλκίδας (Negro) άλλαξε ο Στέλιος Γκίκας για να μπορούν οι θεριακλήδες πελάτες να καπνίζουν νόμιμα. Χώρισε το μαγαζί στη μέση και στο ένα κομμάτι άφησε ανοιχτά τα νάιλον σε δύο πλευρές, ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα.

«Θεωρώ απάνθρωπο να βγάλω τον πελάτη μου στο πεζοδρόμιο να καπνίσει» μας είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Για το λόγο αυτό, έφτιαξα ένα χώρο ανθρώπινο για τους καπνιστές. Δεν υποστηρίζω την κατάργηση του νόμου, αλλά να υπάρχει μια ελαστικότητα για τους επαγγελματίες του χώρου».
 

Στέλιος Ιορδάνου


Τα μπαράκια θα ...πεθάνουν

Τη ζημιά που κάνει στην υγεία το τσιγάρο αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης του bar Boheme Στέλιος Ιορδάνου και σέβεται τον κόσμο που ζητά να μην ...καπνίζει το τσιγάρο του άλλου.

«Δεν μπορεί, όμως, να απαγορεύεται καθολικά το κάπνισμα σε μπαρ που λειτουργούν μετά τις 10 το βράδυ και δεν απευθύνονται σε οικογένειες και παιδάκια» λέει ο κ. Ιορδάνου στη «Γνώμη» και υπογραμμίζει:

«Προσωπικά, διατηρώ μπαρ που λειτουργεί  μόνο τους χειμερινούς μήνες και δεν διαθέτει ημιυπαίθριο χώρο. Αναπόφευκτα, η επιχείρησή μου θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Από την αρχή, είναι πασιφανές ότι η πρώτη αντίδραση του κόσμου είναι να μείνει στο σπίτι και να μην βγει για διασκέδαση».

 

Πού επιτρέπεται το κάπνισμα! 

Κλειστοί χώροι λογίζονται, πλέον, όλα τα ημιυπαίθρια καταστήματα που είναι κλεισμένα με νάιλον ή γυάλινα παραπετάσματα. Σύμφωνα με την Τουριστική Αστυνομία Εύβοιας, το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν ανοιχτές δύο πλευρές, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι οροφή.

Οι επαγγελματίες που παραβιάζουν το νόμο τιμωρούνται με πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά του μαγαζιού τους, ενώ υπόψη λαμβάνεται και πιθανή υποτροπή. Στην τέταρτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για δέκα μέρες και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια. Τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλονται και στους θεριακλήδες παραβάτες (ξεκινούν από 100 ευρώ).

Στο μεταξύ, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεούνται να τηρούν «Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος».

Για την έκδοση του βιβλίου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων του Δήμου Χαλκιδέων. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22213-55186 (Μάνος Μπαλογιάννης και Δήμητρα Μπαράκου).