ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΠΕΤΑΚΟΣ: Το τρίπτυχο του καλού πελάτη και οι δυο πιο ...τρελές επιχειρηματικές ιδέες του

Χαλαρή συζήτηση με το OlaEvia έκανε ο Γιάννης Καραπετάκος, ο ιδιοκτήτης του MYSTIC cafe - bar - restaurant και μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.  

Συνεχίστε παρακάτω την ανάγνωση και μάθετε για όλα όσα είπε...

1. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η Χαλκίδα και η Εύβοια για να ανακάμψουν οικονομικά;

Ενα μεγάλο λιμάνι και μια εντυπωσιακή είσοδο. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχουν φτιάξει στον Βόλο. 

2. Πώς κρίνετε γενικά το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ευβοείς επιχειρηματίες στους πελάτες τους;

Αρκετοί επιχειρηματίες κοιτάνε κυρίως το κέρδος και όχι να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες. Κάποιοι μάλιστα κοιτάνε μόνο αυτό. 

3. Πώς σχολιάζετε την άνθιση των καταστημάτων εστίασης στην εποχή της κρίσης και πανελλαδικά και στο νομό μας;

Ο περισσότερος κόσμος το θεωρεί εύκολη δουλειά. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλο μπάτζετ και έτσι αποφασίζουν να ανοίξουν μια επιχείρηση. Δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, όμως, και εκεί ...χάνεται το παιχνίδι. 

4. Η νέα γενιά των εργαζομένων εμφανίζει μεγαλύτερη θέληση για δουλειά λόγω κρίσης;

Τη νέα γενιά θα τη χαρακτήριζα μη παραγωγική. Ζητάνε συγκεκριμένες δουλειές, με τα χρήματα που θέλουν εκείνοι και όταν αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν, αδιαφορούν για την επιχείρηση που δουλεύουν. 

5.  Ποιο είναι το τρίπτυχο του καλού πελάτη;

Θετική αύρα, καλοσύνη και να έχει παιδεία.

6. Δεν είναι και αυτός που ...αφήνει λεφτά στο μαγαζί; 

Οχι. Καλός πελάτης για μένα είναι εκείνος που σέβεται την επιχείρηση μου και ας μου αφήσει μόνο ένα ευρώ. Θα έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση, όπως κι εκείνος που αφήνει το κάτι παραπάνω. Ξέρω, όμως, πως εκείνος με το ένα ευρώ θα πει περισσότερα θετικά λόγια στους υπόλοιπους για το μαγαζί μου. Και αυτό για μένα είναι μεγαλύτερο κέρδος. 

6. Ο επιχειρηματίας πρέπει να επενδύει ξανά το κέρδος στην επιχείρηση ή να το κρατάει στην άκρη γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

Εξαρτάται αν έχει διαθέσιμο μπατζετ στην άκρη. Δηλαδή, αν ένας επιχειρηματίας μπορεί να το ...σπρώξει μέσα στην επιχείρηση, τότε ναι, πρέπει να το κάνει. Αν, όμως, είναι βάρκα - γυαλό, τότε πρέπει να κοιτάει να καλύψει τις ανάγκες του. 

7. Ποια είναι η πιο «τρελή» επιχειρηματική ιδέα που έχετε, αλλά δεν την έχετε υλοποιήσει λόγω χρημάτων ή επειδή πιστεύετε ότι δεν θα έπιανε στη Χαλκίδα.

Δυο πράγματα θα ήθελα να κάνω, αν είχα πολλά χρήματα. Το πρώτο είναι μια μαρίνα με έναν πολυχώρο που να διαθέτει cafe, bar και εστιατόριο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Στο ακίνητο που υπάρχει δίπλα στο πρατήριο καυσίμων.

Και το δεύτερο είναι ένα μεγάλο, κλειστό σκοπευτήριο. Και τα δυο είναι τεράστιες επενδύσεις και δυστυχώς μένουν απλά δυο "τρελές" ιδέες!